Formiran Klub za podršku poduzetništvu žena općine Žepče


U Žepču je u četvrtak 17.12.2020. osnovan Klub za podršku poduzetništvu žena Žepče koji je iniciran od strane Udruženja poslovnih žena u BiH a podržan od strane Općine Žepče i Razvojne agencije Žepče, kao tehničkog koordinatora.

Tim povodom općinski načelnik Mato Zovko potpisao je Deklaraciju o osnivanju Kluba za podršku poduzetništvu žena općine Žepče. U svom obraćanju općinski načelnik Mato Zovko istaknuo je važnost pokrenutih aktivnosti na promociji ženskog poduzetništva sa svrhom da se poduzetništvo približi svakom pojedincu, prvenstveno mladima koji su na evidenciji za nezaposlene i u potrazi su za zaposlenjem. Pohvalio je svaki projekt koji se implementira na području općine Žepče kao i projekte koji su namijenjeni ženama kao  krajnjim korisnicama projekta. Načelnik se tijekom svog obraćanja osvrnuo i na ovogodišnji Gospodarski forum općine Žepče koji je bio organiziran u povodu obilježavanja Dana općine Žepče a na kojem se razgovaralo o ženskom poduzetništvu u BiH i promovirane  pozitivne poslovne  priče žena.

Nastavit ćemo i dalje sa podrškom ovakvim i sličnim projektima koji su  u skladu sa  Gender akcionim planom općine Žepče i potpisanom Deklaracijom o osnivanju Kluba za podršku poduzetništvu žena općine Žepče“, istaknuo je općinski načelnik Zovko i zaželio sretan i uspješan rad Kluba.

Predsjednica Udruženja poslovnih žena Aida Zubčević čestitala je ženama općine Žepče na formiranom Klubu i zahvalila se općinskom načelniku Zovki na nesebičnoj podršci koju je pružao i pruža ženama poduzetnicama. „Klubovi su proizašli iz potrebe bolje komunikacije između poduzetnica i općinskih struktura odnosno rješavanja važnih pitanja za poslovanje biznisa. Shvatili smo da je ovo način na koji možemo da osnažimo žene kada je u pitanju dijalog i lobiranje prema lokalnoj zajednici i višim instancama vlasti i da smo zajedno jače. Ovo je prilika da se umrežimo i vidimo tko što radi. I da jedna drugu podržimo“, istaknula je Aida Zubčević.

Najavila je okupljanje svih šest klubova koji su formirani s ciljem upoznavanja i uvezivanja s članicama Udruženja, i pozvala žene da se pridruže i rade na zajedničkim aktivnostima. Dragana Grbić-Hasibović, predstavnica Udruženja poslovnih žena u BiH, prezentirala je rad i važnost podrške Udruženja ženama u biznisu  kroz različite vidove edukacija, promociju i samo povezivanje  kroz mrežu pod nazivom “Budi poduzetna“.

Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče koja je ujedno i tehnički koordinator za formiranje Kluba ispred općine Žepče,  podsjetila je nazočne koje su to radnje i inicijative prethodile ovom događaj i izrazila uvjerenje da će djelovanje Kluba za podršku poduzetništva žena općine Žepče razviti dobre prakse potpore i podsticaje ekonomskom osnaživanju žena, kroz samozapošljavanje i razvoj poduzetništva u općini Žepče.

Klub za podršku poduzetništvu žena općine Žepče zamišljen je kao mjesto koje će okupljati žene koje već jesu u biznisu kao i potencijalne poduzetnice gdje će imati priliku za edukacije, razgovor, razmjenu ideja i iskustava kao i pokretanja inicijativa koje su od značaja za lokalni ekonomski razvoj u cjelini kao i jednake mogućnosti za muškarce i žene.

Jedan od važnih segmenata i ciljeva Kluba je unaprjeđenje ambijenta za samo poslovanje poduzetnica i aktivno sudjelovanje u lokalnom planiranju i odlučivanju o razvojnim prioritetima i razvoj partnerstva. Pomoć u radu Kluba pružit će Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče kao i Udruženja poslovnih žena u BiH.

Prve pristupnice u Klub za podršku ženama poduzetnicama u općini Žepče potpisale su: Katica Pavlović – Obrt Kaja, Dijana Jelić, vlasnica Agencije za marketing dizajn i savjetovanje “PRiMA” i „TR TOP CLEAN“ Žepče, Gordana Antolović – Obrt Goga, Emina Prasko – Obrtnička djelatnost „Mina“, Nikolina Spajić direktorica TING d.o.o. Žepče, Marjana Matijević – Udruga Prva Žepče, predsjednica Udruženja žena Begov Han Halima Kamerić i članica udruženja Sebina Prask, i Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče. Članice su usvojile Poslovnik o radu Kluba i dogovorile da se naredni sastanak na kojem će se izabrati rukovodstvo Kluba održi u siječnju 2021. godine.