Održan 7. Gospodarski forum općine Žepče


U četvrtak je u Žepču, u organizaciji Razvojne agencije Žepče, održan 7. Gospodarski forum općine Žepče i Bisnode Klub Visokih petak koji je ove godine posvećen ženama i njihovim uspjesima u svijetu poduzetništva. Organizator događaja je Razvojna agencija Žepče a suorganizatori su bili bonitetna kuća Bisnode BH d.o.o. Sarajevo, Udruženje poslovnih žena Bosne i Hercegovine i obrt „KAJA“ Žepče. Pokrovitelj 7. Gospodarskog foruma bila je Općina Žepče i Općinski načelnik Mato Zovko.

Skup je okupio 50-tak vlasnica i menadžerica malih i srednjih poduzeća iz Bosne i Hercegovine. Gospođa Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče, poželjela je dobrodošlicu gostima u općinu Žepče, koja ove godine proslavlja svoj  562 rođendan.

Ova godina je i za RAŽ jubilarna, punih 10 godina kako upravljamo procesom lokalnog ekonomskog razvoja općine Žepče s  ciljem stvaranja boljih uvjeta za ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta. Ove godine posebno promoviramo žene u poduzetništvu, u želji da inspiriramo buduće poduzetnice da krenu u svijet poduzetništva, i umrežavamo uspješne poduzetnice kako bi bile još uspješnije. Stoga smo u suradnji sa Bisnode BH, obrtom Kaja iz Žepča i Asocijacijom poslovnih žena u BiH organizirali  Klub visokih peta, u sklopu Gospodarskog foruma“, izjavila je direktorica RAŽ-a i dodala: “Od osnivanja RAŽ-a, projekti koje provodimo podržavaju žene a posebno potiču poduzetnički duh kod žena. Namjera nam je da maksimalno budemo na usluzi svim ženama koje imaju i planiraju pokrenuti vlastiti biznis, ženama koje se žele društveno angažirati i na posljetku, djelujući kroz obrazovni sustav, poticati rodnu ravnopravnost u odabiru zanimanja i radnog mjesta, ne robujući stereotipima i ograničenjima koja imaju dalekosežne posljedice“.

Susret u Žepču je bio inspiriran aktivnostima Općine Žepče na području ženskog poduzetništva – usvojenim novim Gender akcionim planom za period 2020. – 2024. koji predviđa set mjera i intervencija u oblasti ravnopravnosti spolova. U sklopu eventa održao se i kao i izložbeno – prodajni bazar za prekrasne rukotvorine talentiranih poduzetnica Gordane Antolović, Šemse Šabić, Ivke Janko i Mubere Keserović, kao i mini izložba radova akademske slikarice Alise Teletović.

Na okruglom stolu na temu Utjecaj pandemije na ženski biznis u BiH, govorile su prof. Vahida Bijedić, psiholog, Aida Zubčević, magistrica farmacije, poduzetnica i predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH, Sanja Hajdukov, poduzetnica, inženjer rudarstva i kolumnistica, te Enesa Bukvić, vlasnica kompanije “Ena-Tex” iz Zavidovića. Zajednički zaključak je bio da žene vode „gerilsku“ borbu da bi bile prihvaćene i priznate kao dobri i uspješni biznismeni, stoga trebaju nastaviti odvažno, proaktivno, biti uvijek spremne za dodatno obrazovanje, nastavljajući sa svojim specifičnim senzibilitetom vođenja biznisa, koji očito daje dobre rezultate. Istaknuto je i koliko je svaka prilika za umrežavanje i povezivanje žena, novi kontakti i razmjena iskustva dragocjena za ženski biznis, naročito za poduzetnice u malom biznisu.

U okviru 7. Gospodarskog foruma održani su B2B poslovni susreti na kojima su žene poduzetnice razmijenile kontakte jedna sa drugom u cilju ostvarivanja zajedničke suradnje u području razvoja i unapređenja vlastitog biznisa. Sve sudionice su se složile u tome da je bilo zaista inspirativno čuti priče u kojima su ove poduzetne dame govorile s puno žara. Dragana Filipović iz kompanije „Izolacije Filipović“ izjavila je: “Po prvi puta sam bila na takvom događaju i oduševila sam se – napunila pozitivnom energijom. Iskreno, takvi događaji i susreti bi trebali biti bar što češće a nadam se da ću biti dio idućeg susreta“.  Poduzetnice su govorile o problemima sa kojima se susreću u poslovanju ali generalna poruka svim ženama sadašnjim i budućim poduzetnicama je bila: Vjerujte u sebe i usudite se!

Ostale fotografije možete pogledati na sljedećem LINKU.