Poduzeće “Vin metal” d.o.o. Žepče u vrijeme krize otvara nova radna mjesta


Poduzeće “Vin metal” d.o.o. Žepče može se pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima i u vremenu pandemije Covid 19  koja je zatvorila vrata u mnogim poduzećima u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja nije smanjena, kao ni broj zaposlenih a otvaranjem nove poslovne jedinice “Katava Oil” povećan je broj zaposlenih za novih šest mladih osoba a uskoro je u planu zapošljavanje još dvije osobe, prvenstveno žene.

Na svečanosti koja je organizirana u povodu otvaranja nove poslovne jedinice “Katava Oil” nazočili su poslovni partneri i suradnici, zaposlenici, kao i predstavnici iz javnog i političkog života općine Žepče. Svečanu vrpcu zajedno su presjekli općinski načelnik Mato Zovko, vlasnik Vinko Katava i direktor poduzeća “Vin metal” Žepče Marinko Katava. U svom obraćanju općinski načelnik Zovko čestitao je obitelji Katava na spremnosti da investira u nova radna mjesta u vremenu kada to gotovo nitko ne pokušava. “Danas zadržati poslovanje na razini koja zadovoljava potrebe za održivih 20 tak radnih mjesta je značajan uspjeh za poduzeće ali i lokalnu zajednicu u cjelini, kazao je Zovko i pohvalio odluku obitelji Katava da ostanu u svome kraju i pomognu u razvoju gospodarstva općine Žepče.

Poduzeće “Vin-metal” Žepče je obiteljsko poduzeće koje ima dugu tradiciju poslovanja u metalo prerađivačkoj djelatnosti. Proizvode stolove, stolice, ograde za balkone, nadstrešnice, konstrukcije za dvorane, ograde i ostale proizvode od metala. Posljednjih deset godina postupno proširuju svoj asortiman, povećavaju obim proizvodnje a dobit investiraju isključivo u nabavku opreme. Sve veći broj kupaca iz inozemstva prepoznaje ovo poduzeće kao vrijednog partnera što mu osigurava mjesto na ino tržištu. Poduzetnička priča obitelji Katava počela je još krajem osamdesetih godina prodavaonicom  “Slatka tajna” koja se vrlo brzo razvila u tri maloprodajna objekta, ali koji nažalost nisu preživjeli ratna razaranja. Novi poduzetnički poduhvat je uslijedio otvaranjem kafića Bistro Kiss koji je bio omiljeno mjesto za izlaske u poslijeratnim godinama. Nakon požara u kojemu je kafić izgorio do temelja, Vinko Katava se okreće metalnoj industriji i 2000. godine otvara SZR Metal-Plast za proizvodnju i plastifikaciju metalnih proizvoda. Pet godina kasnije, SZR Metal-Plast postaje Vin-metal d.o.o. koji se fokusira na izvoz u europske zemlje. U posao po završetku školovanja ulazi i sin Marinko te je Vin-metal d.o.o. danas uspješna obiteljska firma koja se svrstava  u 12% bonitetno pouzdanih kompanija u BiH.

U okviru novootvorene poslovne jedinice “Katava Oil” nalazi se benzinska crpka, kafe bar a uskoro i market. Vlasnik Vinko Katava kazao je prilikom obraćanja da je bio svjestan teških vremena za koja mnogi kažu da nisu pogodna za biznis, za razvoj i proširenje poslovanja. Ali bez razvoja nema ni prosperiteta i ako bi se razvoj zaustavio posljedice bi osjetili svi zajedno, naglasio je Katava i istakao da se samo zajedno stvaraju uvjeti za opstanak, osnivanje obitelji i dobar život u novošeherskom kraju i općini Žepče.

Trenutno u općini Žepče posluju 453 samostalne radnje i obrta, 314 poduzeća i 200 poslovnih jedinica. Ukupno je 2.217 poljoprivrednih gazdinstva od čega su 75 registrirani poljoprivredni obrti. Broj zaposleni u općini Žepče je preko 5.000 osoba.