Uspješno završena 4. Start up akademija RAŽ-a


Već četvrtu godinu Razvojna agencija Žepče organizira edukativno-mentorski program koji je namijenjen  osobama koje namjeravaju pokrenuti vlastiti biznis kao i onim poduzetnicima koji su se na početku poslovanja susreli sa određenim poteškoćama u razvoju poslovnog poduhvata. Najveći broj osoba je iz kategorije nezaposlenih koji su se odlučili samo zaposliti i tako okončati višegodišnje čekanje na posao.

Ovogodišnja “Start up akademija” organizirana je u periodu od 21.03. – 06.04.2022. godine, a prijavilo se 20 kandidata iz općina Žepče, Zavidovići, Maglaj i Usora. Sa polaznicima je rađeno u okviru modula: “Razvoj poslovne ideje”, “Zakonodavni i pravni oblici poduzetništva i financijska izvješća”, “Prodaja i prodajne vještine” i “Digitalni marketing i društveni mediji”. Predavači su bili eminentni stručnjaci u ovim oblastima mr. oec. Almir Paočić, dipl. ecc. Emir Ganibegović, prof. dr. Almir Peštek i dipl. oec. Josipa Jurić.

Tijekom edukacija polaznici su imali priliku da rade i na konkretnim pitanjima ili problemima sa kojima se susreću ili će se susretati na svom poduzetničkom putu, a što je većina polaznika istakla kao najveću vrijednost samog edukativno-mentorskog programa. Osim toga, omogućena je i individualna mentorska pomoć za svakog polaznika koji se odlučio konkretizirati poslovnu ideju. Izrađeno je 10 poslovnih planova koji će u ovoj godini biti i realizirani uz pomoć Općina koje podržavaju start up poduzetnike i Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona koje je raspisalo javni poziv za podršku osnivanju novih biznisa.

Radi se o različitim biznisima od cvjećare, servisa za računare, tekstilnog proizvodnog obrta, slastičarne, rasadnika ukrasnog bilja, obrt za instalaciju grijanja i klimatizacije, soboslikarski i ličilački radovi do ustanove za rad s djecom.

Na svečanosti dodjele certifikata polaznicima 4. Start up akademije koja je održana u Centru poslovnih kompetencija Žepče, prezentirane su tri poslovne ideje i to „Proizvodnja kamionskih presvlaka i enterijera „MENT presvlake” – vlasnica Enesa Mukić, „Digitalni marketing“ Ivana Marković i Sanida Hasić – biznis ideja „Izrada i prodaja torti i kolača – Le Torte”.

Osim polaznika, događaju su prisustvovali načelnici općina Žepče i Usora Mato Zovko i Zvonimir Anđelić, pomoćnik Općinskog načelnika za gospodarstvo i financije općine Žepče Namik Malićbegović, predstavnici grada Zavidovića, Biroa rada Žepče i  Ministarstva privrede Zeničko-Dobojskog kantona kojem je uručena zahvalnica za podršku “Start- up akademiji” Žepče. 

Razvojna agencija Žepče putem edukativno-mentorskog programa želi povećati mogućnost samozapošljavanja, posebice ranjivih skupina (mladih i žena), pružiti polaznicima potrebna znanja i vještine za razvoj poslovne ideje, komercijaliziraju svoju poslovnu ideju i pokrenu vlastiti biznis.

Također,  nastoji se utjecati na kreiranje poslovnog okruženja u kojemu se poslovna – poduzetnička  inicijativa cijeni i nagrađuje, kao i doprinijeti smanjenju odlaska  mladih iz mjesta stanovanja.  Kroz dosadašnje četiri “Start  up akademije” obučeno je preko 30 osoba od kojih je najmanje 15 započelo rad svojih obrta i poduzeća koji su i sada uspješni.

Prijave za 5. Start up akademiju Žepče 2023. godinu bit će moguće od studenog/novembra 2022. godine.

Ostale fotografije sa svečanosti dodjele certifikata možete pogledati na sljedećem LINKU.