Javni poziv ZDK za subvencioniranje plaće za ožujak/mart 2020


Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je izmjene programa utroška sredstva Ministarstva za privredu, čime su stvoreni uvjeti za realizaciju prve interventne mjere na suzbijanju posljedica pandemije korona virusa u privredi.

Privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi Federalnog štaba civilne zaštite, a koji nisu otpuštali radnike, Ministarstvo za privredu ZDK će subvencionirati 50 posto neto plaće za ožujak/mart te cjelokupan iznos minimalne plaće za travanj/april.

Prema riječima ministra za privredu Zlatka Jelića, Javni poziv za subvencioniranje dijela plaće za ožujak/mart biti će raspisan najkasnije do četvrtka 16.04.2020.godine, a biti će otvoren 15 dana. S obzirom da se očekuje veliki broj zahtjeva, Ministarstvo privrede Zeničko-dobojskog kantona će Vladi ZE-DO kantona, na tjednoj razini dostavljati odluke o odobravanju subvencija kako bi što prije realizirali isplatu sredstava.

Javni poziv za dodjelu subvencije za mjesec travanj/april će biti objavljen početkom mjeseca
svibnja/maja.

Programom je, također, predviđeno izdvajanje sredstava za subvencioniranje kamate za korisnike kredita iz Kreditno garancijskog fonda, a za ovu subvenciju će moći da apliciraju mala i srednja poduzeća te subjekti u uslužnim djelatnostima.

Kreditno-garancijski fond iznosi 1,5 milijun KM i funkcionira na revolving principu, a maksimalan iznos kredita je do 100.000 KM.

Sredstva iz KGF-a, pored osnovnih sredstava, mogu se koristiti i za obrtna sredstva i repromaterijal te sufinanciranje najmanje 50 posto poreza i doprinosa na plaće zadržanih radnika, a prioritet će imati sve proizvodne i uslužne djelatnosti kojima se olakšava prevazilaženje zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Ukoliko Vam budu trebale dodatne informacije ili pomoć možete nam se obratiti na e-mail razepce@gmail.com ili na broj telefona Razvojne agencije Žepče 032 880 273.