Moring Joszef Atilla tajnik mađarskog parlamenta boravio u dvodnevnoj posjeti općini Žepče


Važan suradnik mađarskog predsjednika Viktora Orbana i tajnik Parlamenta Republike Mađarske Moring Joszef Atilla boravio je u dvodnevnoj posjeti općini Žepče zajedno sa Joszefom Lokom suradnikom u parlamentu, Tiborom Csucsom predsjednikom Zemaljskog društva mađarsko hrvatskog prijateljstva i Zoltanom Egyedom, mađarskim poduzetnikom. Na sastanku koji je održan u ponedjeljak, u kabinetu općinskog načelnika, razgovaralo se o budućoj gospodarskoj suradnji organiziranju poslovnih susreta, zajedničkim projektima u oblasti društvenog razvoja, mogućnostima razmjene iskustava u razvoju poljoprivrede, novih tehnologija, stručnom osposobljavanju za rad i promociju poljoprivrednih proizvoda na sajmovima u Mađarskoj i sl.

Općinu Žepče predstavljali su općinski načelnik Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i pomoćnik načelnika za gospodarstvo  i financije Namik Malićbegović.

Jučer i danas smo gostima iz Mađarske pokazali dio naših znamenitosti ali i gospodarskog potencijala, pokazali smo im naše poslovne zone Polja i Radovlje. Na današnjem sastanku smo ih upoznali s kronologijom Žepča. Pokazali smo im kako mi radimo i naravno tražili od njih savjete u gospodarstvu, poljoprivredi, seoskom turizmu. Ovo je bio prvi sastanak, ali gosti su nam obećali da ovo neće biti i jedini susret, nego ćemo nastaviti našu suradnju i susrete kako bi se što bolje uvezali i ostvarili uzajamnu suradnju na raznim poljima“ – kazao je nakon sastanka Općinski načelnik Mato Zovko. Gosti iz Mađarske iskazali su interes za gospodarsku suradnju s žepačkim gospodarstvenicima prvenstveno u drvno-prerađivačkom sektoru, gdje vide veliki potencijal naše općine za izvoznu suradnju s mađarskim poduzećima, sektoru poljoprivrede i turizma.

Naš prvi utisak je da vi imate jako ugodan ambijent za život, Žepče je lijep grad u kojem smo se ugodno osjećali. Nakon razgovora s načelnikom Zovko i direktoricom Razvojne agencije Žepče Brankom Janko, uvidjeli smo da je vaša općina plodno tlo za našu buduću suradnju na raznim poljima. Jako smo zainteresirani za vaš drvni sektor gdje ćemo uskoro napraviti i prve konkretne korake u poslovnim susretima naših i vaših poduzetnika. Ova suradnja će se svakako nastaviti i preko našeg veleposlanstva u Sarajevu, a nadam se uskoro i uzvratnoj posjeti Republici Mađarskoj i jačanju naše buduće suradnje na raznim poljima“ – rekao je nakon sastanka tajnik i zastupnik mađarskog parlamenta Moring Joszef Atilla.

Delegacija iz Mađarske je  tijekom dvodnevne posjete općini Žepče, osim poslovnih zona, posjetili i Spomen sobu poginulih hrvatskih branitelja 111.XP HVO brigade, župnu crkvu sv. Ante Padovanskog u Žepču kao i centar grada, gdje su iskoristi priliku da se uslikaju i kod kamene kugle, novijeg  simbola Žepča, smještene ispred Doma kulture. Također, su obišli i trenutno najveće gradilište u našoj općini, zgradu nove Osnovne škole Žepče gdje ih je dočekao ravnatelj Boris Sović, a bili su zainteresirani i za razmjenu iskustava vezano uz Centar poslovnih kompetencija Žepče i program cjeloživotnog učenja kojeg vodi Razvojna agencija Žepče.

Inače, do ovog susreta i buduće poslovne suradnje je došlo preko sportsko-prijateljskog uvezivanja između Josipa Hrkaća Baće iz Žepča i Slavka Husnjaka privatnog poduzetnika iz Bjelovara, bliskog prijatelja Tibora Csusa iz Zemaljskog društva mađarsko-hrvatskog prijateljstva. Nakon dvodnevnog boravka u Žepču, gosti su se zaputili u Hercegovinu, točnije u Ljubuški gdje će također pokušati ostvariti kontakte za buduću suradnju na raznim poljima.