Zajednički sastanak predstavnika Vanjskotrgovinske komore BiH i članova LEF-a općine Žepče


Na inicijativu članova Lokalnog ekonomskog foruma Općine Žepče i Razvojne agencije Žepče, u četvrtak, 24.06.2021. godine, održan je radni sastanak s predstavnicima Vanjskotrgovinske komore BiH koje je predvodio trenutni dopredsjednik dr. sc. Vjekoslav Vuković a u delegaciji su bili direktori sektora Boris Marković (Sektor za statistiku i informatiku), Mirko Bošković (Sektor za javna dokumenta), Enes Ališković (Agencija za promociju izvoza-BHEPA), Ognjenka Lalović (Sektor za gospodarstvo/privredu) i Zijad Sinanović ( Sektor za transport).

Sjednici su prisustvovali članovi LEF-a, predsjednik udruge poduzetnika i poslodavaca UPIP Žepče Ivo Mrkonjić, predsjednik Udruženja privrednika „Motrix“ Žepče Nagib Mujkić, poduzetnici iz sektora drvo prerade, metalo prerade i tekstilne industrije. Tematskom sjednicom LEF-a predsjedavao je predsjednik Namik Malićbegović i dopredsjednik Nikola Borovac.

Općinski načelnik Mato Zovko pozdravio je goste i zahvalio se u ime javnog i privatnog sektora na posjeti općini Žepče i iskazanoj spremnosti za zajedničkom suradnjom s privatnim  sektorom općine Žepče. Predstavio je dosadašnje općinske projekte koji su pokrenuti i implementirani u interesu kreiranja povoljnog poslovnog okruženja, i najavio nove aktivnosti koje bi trebale da povećaju broj novoosnovanih biznisa i rast postojećih. Dopredsjednik dr. sc. Vjekoslav Vuković predstavio je rad Vanjskotrgovinske komore BiH i izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima,  unatoč pandemiji Covid-19 koja je uticala negativno na većinu institucija i poduzeća u BiH.

U prošloj godini Vanjskotrgovinska komora BiH je pokrenula 39 inicijativa za izmjenama zakonskih propisa od interesa za poslovni sektor od čega je više od 70% uspješno završeno. Pored toga, radilo se i na ostalim aktivnostima vezanih za tehničke propise i direktive za sve industrije, suspenzije carina za uvoz repromaterijala za vlastitu proizvodnju i dr.

Dopredsjednik Vuković je pohvalio privatni sektor u općini Žepče zbog stabilnosti u segmentima izvoza te naglasio da je općina Žepče, već niz godina, na 5. mjestu po izvozu u Zeničko-dobojskom kantonu. Iz Općine Žepče je za pet mjeseci tekuće godine izvezeno robe u vrijednosti od blizu 40 milijuna KM. Pohvalio je zajednički rad javnog i privatnog sektora u općini Žepče i naglasio kako je on u većini lokalnih zajednica deklarativan ali ne i u općini Žepče gdje se pokušava uz zajedničke napore rješavati pitanja privatnog sektora. Istakao je važnu ulogu Razvojne agencije Žepče sa kojom Vanjskotrgovinska komora BIH ima odličnu  suradnju već duži niz godina.

Jedan od zaključaka je da su sastanci sa poduzetnicima najadekvatniji način prepoznavanja njihovih potreba i problema što je uvjet za njihovo rješavanje. Nakon izlaganja, pružena je mogućnost za otvorena pitanja i razgovor između predstavnika Vanjskotrgovinske komore BIH i privatnog sektora općine Žepče. Odgovoreno je na brojna direktna pitanja ali je naglašeno da se komunikacija nastavi i nakon sastanka na način da se sva pitanja poslovnog sektora, ispred udruga poduzetnika i RAŽ-a, upute na adresu Vanjskotrgovinske komore BIH način čega bi se organizirali novi sastanci na kojima bi se otvoreno razgovaralo o svemu.