Općina Žepče uz podršku USAID-a podržava žene u biznisu


Općina Žepče potpisnica je ugovora o dodjeli granta u okviru Programa podrške marginaliziranim grupama u BiH koji se od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) provodi od 2015. godine u suradnji sa odabranim lokalnim zajednicama u BiH. Putem ovog programa  u 2017. godini je podržano 96 biznisa koje su pokrenule žene u općinama Konjic, Teslić, Tešanj, Zvornik, Rudo, Prijedor, Livno, Kalinovik i Visoko i to najviše u oblasti poljoprivrede, stočarstva, uzgoja voća, proizvodnje i uslužnih djelatnosti. Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada dodijeljeno blizu 700.000 KM.

U drugom krugu podrške lokalnim zajednicama odabrano je 9 novih općina, među kojima i općina Žepče, koje će u narednih godinu dana, putem Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena podržati osnivanje biznisa od strane žena u svojim sredinama. Općine sufinanciraju 50 posto iznosa u omjeru jednako kao i donator. Osigurano je 640 tisuće KM za pružanje podrške ženama  i očekuje se da će novopokrenuti biznisi biti održivi i značajno povećati kućne proračune kao i otvaranje novih radnih mjesta.

Potpisivanje ugovora sa novih devet lokalnih zajednica organizirano je u hotelu Europa u Sarajevu, a u ime općine Žepče potpisao je općinski načelnik Mato Zovko koji je tom prigodom naglasio važnost podrške lokalnom stanovništvu, prije svega ženama, u manjim lokalnim zajednicama u kojima se sve čini da se osiguraju mogućnosti za ekonomski prosperitet žena.

– Odgovornost je na svima nama da podržimo svaku novu inicijativu i pružimo prilike onima koji žele da rade i ostaju u BiH. Općina Žepče nastoji da motivira i stvara odgovarajuće preduvjete za jačanje ekonomskog položaja žena u društvu i drago nam je kada naši napori budu prepoznati na tom planu, kazao je, između ostalog, Općinski načelnik Mato Zovko u svom obraćanju prilikom potpisivanja ugovora sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj i Institutom za razvoj mladih KULT.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su načelnici općina koje su uključene u projekt Živinice, Žepče, Lopari, Prozor-Rama, Berkovići, Lukavac, Istočna Ilidža, Foča i Novi Grad, zamjenica veleposlanika a Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ellen Germain, direktor Misije Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID) za Bosnu i Hercegovinu Peter Duffy, i direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić.

Predstavnici donatora su naglasili kako cilj Fonda podrške nije samo dodijeliti sredstva, nego pružiti i druge vidove podrške ženama, ohrabriti ih, ali i pokazati kolika je snaga marginaliziranih skupina. Podrška Fonda namijenjena je ženama sa invaliditetom, majkama djece sa invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja, te nezaposlenim mladim ženama. Jedan od ciljeva ovog projekta jeste i da se poveća udio žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini, koji trenutno iznosi 43 posto  i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.