Općine Žepče i Široki Brijeg potpisale svečanu povelju o suradnji i prijateljstvu


25.veljače, 2019. godine, načelnik Općine Žepče Mato Zovko i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, potpisali su Svečanu povelju o suradnji i prijateljstvu. Povelja je potpisana u okviru tradicionalne „Večeri sa gospodarstvenicima“ u hotelu „Park“ u Širokom Brijegu.

Gradonačelnik Miro Kraljević je naveo kako je  večer sa gospodarstvenicima dobila novu dimenziju potpisivanjem ove povelje, budući da će dodatno osnažiti i unaprijediti razvoj gospodarstva. Ovom prilikom je izrazio i nadu da će se širenjem kapaciteta razvoja otvoriti i nova radna mjesta, te smanjiti veliki problem odlaska mladih ljudi.

Općinski načelnik Mato Zovko je pozdravio Širokobriježane u ime svih Žepčanki i Žepčaka, te se zahvalio na dobrodošlici. Naveo je kako je cilj potpisivanja povelje ostvarivanje zajedničkih interesa i promicanje suradnje na svim poljima, s naglaskom na suradnju na području gospodarstva, na području kulture koja uključuje međusobnu suradnju između kulturnih ustanova i udruga, suradnju na unaprjeđenje sportskih veza i suradnju na unaprjeđenju lokalne samouprave. Drugi važan cilj je razbijanje brojnih predrasuda i stereotipa koji vladaju po bilo kojoj osnovi, osobito nacionalne, vjerske, političke i kulturne prirode.

U okviru svečanog dijela večeri prezentirano je gospodarsko stanje Općine Žepče, kao i Širokog Brijega. Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i Ivan Jurilj, ravnatelj Ureda za Europske integracije Vlade Županije Zapadnohercegovačke sudionike su upoznali sa  aktualnim stanjem, prilikama i perspektivama  gospodarstava dviju prijateljskih općina.

Na području Žepča posluje 545 gospodarskih subjekata. Vrijednost izvoza u 2018. godini iznosi nešto više od 80 milijuna KM. Gospodarstvo je izvozno orijentirano, a temelj razvoja je metaloprerađivački, drvni i tekstilni sektor. Istaknuta je važnost geostrateškog položaja, poslovnih zona i plodna polja u dolini rijeke Bosne.

U Širokom Brijegu je, prema aktualnim podacima Federalnog zavoda za statistiku, u 2017. godini bilo aktivnih 409 pravnih osoba koji imaju registrirano sjedište u Širokom Brijegu, 294 poslovne jedinice u sastavu pravnih osoba i 489 fizičkih osoba-obrtnika. Najveći broj poduzeća u Širokom Brijegu je u sektoru trgovine, a zatim prerađivačke industrije. Struktura fizičkih osoba-obrtnika je iz sektora ugostiteljstva i hotelijerstva, zatim trgovine, te prerađivačkih djelatnosti.

Događaju su prisustvovali politički, kulturni i društveni djelatnici, te gospodarstvenici Žepča i Širokog Brijega.